Oksasilppurit ja sopivan oksasilppurin valinta
Oksasilppurit ovat sähkökäyttöisiä tai polttomoottorikäyttöisiä. Niinpä sähköttömälle mökille valitaan polttomoottorikäyttöinen silppuri, joka sopii käytettäväksi myös esimerkiksi isoissa pihoissa, puutarhoissa ja puistoissa, joissa sähkönsaanti ei ole välttämättä helppoa.
Käyttöenergian lisäksi myös silppuamistapa vaikuttaa oksasilppurin valintaan: leikkaava vai murskaava silppuri. Turbiiniteräisissä versioissa leikkaavien ja murskaavien oksasilppureiden ominaisuudet on yhdistetty. Tarpeen mukaan täytyy myös arvioida laitteen teho, syöttöaukon koko ja esimerkiksi keräyssäiliön tilavuus.
Sähkökäyttöinen oksasilppuri
Sähkösilppuri on helppokäyttöinen ja yleensä kotikäyttöön riittävä. Sähkökäyttöisten oksasilppureiden teho on usein pienempi kuin polttomoottorikäyttöisten – ja siksi ne ovat myös hiljaisempia käyttää.
Sähkösilppuri vaatii aina virtalähteen: 10 ampeerin sulake riittää useille malleille, mutta tehokkaimmat oksasilppurit vaativat 16 ampeerin sulakkeen tai – vaikkapa mökillä - tarpeeksi tehokkaan generaattorin. Sähkösilppureiden tehot ovat 1800 – 2500 wattia.
Sähkökäyttöinen oksasilppuri on helppokäyttöinen, ketterä, hiljainen ja edullinen, mutta sitä ei voi käyttää ilman virtalähdettä. Virtajohto saattaa haitata työskentelyä, joten tämäkin kannattaa huomioida sopivaa silppuria valitessa. Kuluttajille tarkoitetut oksasilppurit ovat pääosin sähkökäyttöisiä.
Sopivia käyttökohteita ovat pihat ja puutarhat.
Polttomoottorikäyttöinen oksasilppuri
Polttomoottorikäyttöiset silppurit ovat tehokkaampia kuin sähkökäyttöiset oksasilppurit, ja niillä saa isotkin oksat silputtua, mutta ne ovat myös kalliimpia. Polttomoottorisilppurit toimivat bensiinillä, ja koska ne eivät tarvitse virtalähdettä, niitä voidaan käyttää missä tahansa. Toisaalta ne ovat kovaäänisempiä kuin sähkökäyttöiset silppurit ja hajukin voi haitata. Polttomoottorikäyttöiset oksasilppurit ovat myös raskaampia liikutella kuin sähkösilppurit.
Polttomoottorikäyttöinen oksasilppuri on oikea valinta, jos silppuria tarvitaan paikassa, jossa sähköä ei ole saatavilla: mökillä, puutarhassa, puistoissa tai asuinalueilla. Polttomoottorikäyttöistä silppuria tarvitaan, kun käyttö on järeää, työtä on paljon ja se on tehoa vaativaa.
Polttomoottorisilppurit ovat siis jonkin verran tehokkaampia kuin sähkösilppurit. Vaativimmissa haketustehtävissä tarvitaan traktorin perään kytkettävä laite.
Polttomoottorikäyttöinen oksasilppuri sopii esimerkiksi taloyhtiön käyttöön – tietysti myös sähköttömälle mökille.
Leikkaavat oksasilppurit
Leikkaavassa oksasilppurissa oksista tulee pientä lastua, jotka eivät maadu niin nopeasti kuin murske. Terät pitää teroittaa – tai vaihtaa - aika ajoin. Teräkotelo pitää avata, jos oksa juuttuu kiinni. Leikkaava oksasilppuri sopii pehmeälle ja pienehkölle silputtavalle materiaalille. Leikkaavat oksasilppurit ovat helppokäyttöisiä ja edullisia. Ne ovat kuitenkin myös äänekkäitä ja tarvitsevat ylläpitoa ja huoltoa. Höylälastumainen leikkuujäte on hienompaa kuin murske, joka taas maatuu nopeammin kuin lastut.
Murskaavat oksasilppurit
Murskaavan oksasilppurin terä murskaa oksat ja leikkaa ne parisenttisiksi pätkiksi. Murskatut oksat maatuvat lastusilppua nopeammin. Murskaavat silppurit ovat hiljaisia ja helppohoitoisia - niissä ei ole kuluvia osia. Murskaavissa silppureissa on peruutusvaihde: terien pyörimissuuntaa voi vaihtaa ja tukokset on helppo selvittää. Murskaava oksasilppuri on kalliimpi kuin leikkaava silppuri. Murska sopii puiden ja pensaiden alla käytettäväksi ja sitä voi käyttää myös esimerkiksi kompostissa.
Muita huomioon otettavia ominaisuuksia
Silppurin
syöttöaukkojen koot ja mallit vaihtelevat. Syöttöaukon koko ja muotoilu vaikuttaa työskentelyyn: mitä suurempi oksasilppurin syöttöaukko on, sitä monihaaraisempia oksia silppuriin voi syöttää. Jos syöttöaukko on pieni, oksia pitää karsia ennen silppuriin syöttämistä.
Automaattinen sisäänveto helpottaa työtä ja on myös turvallisuustekijä. Jos silppurissa ei ole oksien automaattista sisäänvetoa, oksat työnnetään silppuriin itse.
Silppurin
keräyssäiliön pitää olla tarpeisiin sopivan kokoinen astia tai pussi. Jos keräyssäiliötä ei ole, silppu lapioidaan puun juurelle tai muuhun sopivaan paikkaan. Joissakin malleissa laite ei turvallisuussyistä toimi, mikäli keräyssäiliö ei ole paikoillaan.
Teho on yksi tärkeimpiä ominaisuuksia: pienitehoinen oksasilppuri saattaa jumittua helpommin kuin tehokkaampi laite – syy on tavallisesti kyllä käyttäjässä: usein tungetaan silputtavaa koneeseen nopeammin kuin terä silppuaa tai yritetään silputa liian paksua tai märkää materiaalia. Silppuri vaatii tietynlaisen sulakkeen: tehokkaimmille silppureille tarvitaan 16A. Jatkojohdon käyttö laajentaa silppurin hyödyntämisaluetta – valitse oikeantyyppinen jatkojohto!
Kotitalouskäyttöön tarkoitettujen oksasilppureiden
paino on tavallisesti 20-35 kg. Paino lisää koneen tukevuutta ja vakautta, mutta myös silppurin jalkojen rakenne vaikuttaa siihen: jotkut mallit saattavat olla kevyitä ja huteria. Jos silppurissa on automaattinen sisäänveto ja se on tarpeeksi vakaa ja painava, se toimii valvomattakin – sillä aikaa, kun haetaan lisää oksia; työskentely on näin tehokasta ja joustavaa, mutta täysin ilman valvontaa oksasilppuria ei saa jättää käymään. Paino vaikuttaa tietysti myös siirreltävyyteen, joten tätäkin pitää pohtia.
Laitteen materaali: oksasilppurit valmistetaan tavallisesti kovasta muovista ja metallista. Laitteet pitää suojata kosteudelta, mutta välttämättä niitä ei tarvitse säilyttää sisätiloissa (tarkista säilytys käyttöohjeesta!)
Sopiva
syöttökorkeus helpottaa työtä. Ota itsellesi sopiva työskentely- ja syöttökorkeus huomioon vertailuissa, laitetta valitessasi.
Oksasilppuria
siirretään paikasta toiseen, ja pyörät helpottavat siirtelyä – isot pyörät parhaimmin.
Jos
silppurin terä pitää teroittaa ja huoltaa, terien vaihdon ja teräkotelon avaamisen helppouteen kannattaa kiinnittää huomiota.
Minkäkokoisia oksia laitteen pitää silputa?
Oksan maksimikoko on tavallisesti 30 – 40 mm, polttomoottorikäyttöisissä silppureissa paksumpikin. Tarkista tuotetiedot ja käyttöohje ennen päätöstä.
Murskaavissa oksasilppureissa
terien pyörimissuuntaa voi vaihtaa, jolloin juuttunut oksa työntyy takaisin. Leikkaavissa silppureissa teräkotelo pitää avata, jos laite jumittuu.
Joissakin oksasilppureissa on
turbiiniterä, jonka avulla voidaan hienontaa paitsi oksat myös risut ja lehdet.
Oksasilppuri hakettaa tai murskaa oksat, risut ja pienet puuainekset. Suuremmissa oksasilppurimalleissa voi olla erikseen syöttöaukot oksille ja pehmeämmille kasviaineksille (lehdet, kaislat, kasvien varret).
Turvallisuus - silppuria käyttäessä on oltava varovainen: käytä syöttökapulaa – älä työnnä kättä työntää syöttöaukkoon! Usein syöttöaukot on mitoitettu ja muotoiltu turvallisuutta lisäämään. Joissakin malleissa on takaisiniskusuoja: oksa ei pääse lentämään syöttöaukosta ulos. Monissa silppureissa on varmistus, jotta konetta ei voi käynnistää vahingossa. Moottorin ylikuormitussuoja estää koneen rikkoutumisen, kun laite jumiutuu.
Käytä suojalaseja ja hanskoja – lue käyttöohje!
Kun valitset ja käytät oksasilppuria, huomioi:
- silputtava materiaali - käyttötarpeet
- käyttöympäristö/energialähde
- laadukas laite jää harvemmin käyttämättä
- koneen asetukset: säädä ennen käyttöönottoa – tehdasasetuksia saattaa joutua muuttamaan
- lue käyttöohjeet: säilytä ja käytä laitetta oikein
- käytä suojalaseja ja hanskoja oksasilppuria käyttäessäsi
Hanki oksasilppurit näppärästi verkkokaupastamme: tilaa netistä – toimitus valitsemallasi tavalla.
Oksasilppurit ja muut puutarhan ja pihan työkalut ja koneet helposti, edullisesti ja nopeasti verkkokaupasta!
Monta hyvää syytä tilata netistä: halpa hinta ja monipuoliset valikoimat - ja verkkokauppa on aina auki! Samalla voit tarkistaa myös muut tarjoukset ja alennustuotteet virtasenkauppa.fi -verkkokaupasta: työkalut, tarvikkeet, kemikaalit, koneet ja paljon muuta näppärästi netistä.