Vinssit eli vintturit
Vinssi tai vintturi on nosto- tai vetolaite. Yksinkertaisimmillaan vinssissä on vain yksi pyörä ja pyörän yli kulkeva köysi. Vetävä vaijeri, köysi tms. kiertyy siis pyörivän telan ympäri. Monimutkaisemmissa laitteistoissa voi olla useita pyöriä ketjutettuna vaihteistoksi. Yleensä käytetään teräsvaijeria, sillä se on kestävää ja näin käyttö on vakaata ja turvallista.
Vinssit eli vintturit voidaan jakaa kahteen luokkaan: mekaanisiin vinsseihin (esim. käsi- tai akselivetoiset vinssit) ja vinsseihin, jotka toimivat erilaisilla välittäjävoimilla (esim. hydrauli- ja sähkövinssit).
Käsikäyttöisen vintturin avulla voidaan vetää vaikkapa raskaskin vene rantaan. Vinssin kahvan pyörittäminen pyörittää samalla pientä hammaspyörää, joka siirtää liikkeen suurempaan hammaspyörään. Tämä isompi hammaspyörä puolestaan pyörittää akselia, jonka ympärille vaijeri tai naru kiertyy. Kahvaa pitää pyörittää vauhdikkaasti, mutta voimaa ei tarvita paljon: vene nousee hitaasti, mutta vähällä vaivalla.
Vinssejä on monenlaisia, eri tarkoituksiin. Esimerkiksi rakennustyömailla käytetään vinssejä. Nostokurkikin on - toimintaperiaatteeltaan tosin monimutkainen - vinssi. Laivoissa ja purjeveneissää käytetään myös paljon vinssejä. Vinsseillä siirretään tai vedetään autoja ja mönkijöitä. Viime vuosina mönkijöiden vinssit ovat yleistyneet myös Suomessa ja niitä käytetään mönkijöiden tukkikärryissä, auroissa ym.
Sähkövinssit
!2 V:n sähkövinssi on käytännöllinen apuväline, jonka avulla on vetää kuormia turvallisesti. Esimerkiksi ajoneuvojen siirtämisessä se on tarpeellinen: jos auto juuttuu ojaan tai mutaan, sähkövinssin avulla se saadaan nopeasti takaisin tielle.
Vintturin valinta
Vinssin valinnassa on huomioitava käyttötarkoitus ja turvallisuus. Esimerkiksi automaattinen lukitus ja jarru lisäävät turvallisuutta. Ylikuormitus voi vaurioittaa vinssiä tai vaijeria ja se lisää käyttöön liittyviä riskejä, joten enimmäiskuorma pitää ottaa huomioon vintturia valittaessa.
Maksiminostovoima: paino, jonka vinssi pystyy nostamaan maasta ilmaan (vaijeria rummulla 1 kerros)
Kuorma pyörillä: massa, jonka vinssi pystyy vetämään, kun kuorma on pyörien päällä (esimerkiksi ajoneuvon päällä). Olosuhteet pitää kuitenkin huomioida (kitka, kaltevuus - alamäki, pehmeä maa, sora, hiekka jne.)
Nostovoima/vetovoima riippuu siitä, kuinka paljon rummun ympärille on kiertynyt vaijeria. Vinssin teho ilmoitetaan siten, että rummulla on 1 kerros vaijeria. Kun vaijeri on kokonaan ulkona, vetonopeus on hidas ja veto tehokkain. Kun vaijeria on enemmän rummulla, voima vähenee (kerros kerrokselta) ja vetonopeus puolestaan kasvaa.
Koska vinssatessa käsitellään suuria voimia, on tärkeää, ettei laitetta alimitoiteta. Vinssiä valittaessa selvitetään esimerkiksi ajoneuvon kokonaispaino ja siihen sopiva nostovoima. Yleissääntö on 1,5 x auton paino. Vinssi pitää mitoittaa tarpeeksi voimakkaaksi, koska erilaisissa tilanteissa ja maastossa kitka ja vetokulma vaikuttavat tehoon. Veneen pituus taas vaikuttaa vinssivalintaan, kun vene vedetään trailerille.
Talja
Talja koostuu köydestä ja yhdestä tai useammasta väkipyörästä. Väkipyörästä käytetään myös nimityksiä pylpyrä, ploki tai rissa. Talja kääntää vetosuunnan tai pienentää työssä tarvittavaa voimaa, jolloin kappaleiden nosto tai siirtäminen on helpompaa. Kun yhdistetään vinssi ja taljapyöriä, raskaidenkin kappaleiden siirtäminen tai nostaminen voidaan tehdä käsivoimin. Talja voidaan useimmiten korvata konevoimatoimisella vinssillä.
Historiaa
Jo esihistoriallisina aikoina tunnettiin yksinkertaisia koneita: pyörä sekä vipu ja sen sovellukset. Kreikkalainen filosofi Arkhimedes lienee kuitenkin ensimmäinen, joka tutki niitä teoreettiselta kannalta (200-luvulla, eaa.). Arkhimedes käytti niistä termiä yksinkertaiset koneet. Hän käsitteli tutkimuksessaan vipua, väkipyörää ja ruuvia. Vivun välityssuhteen käsite oli hänelle tuttu.
Arkhimedeen jälkeen kreikkalaiset filosofit määrittelivät viisi yksinkertaista konetta ja osasivat laskea välityssuhteen, ainakin suurin piirtein. Heron Aleksandrialaisen Mekaniikka-teoksessa lueteltiin viisi laitetta, joilla voitiin liikuttaa kuormaa: vipu, vintturi, väkipyörä, kiila ja ruuvi. Teoksessa kuvattiin myös niiden valmistusta ja käyttöä. Pappos-niminen filosofi opetti myöhemmin, että hammaspyörien avulla voidaan suurentaa tai pienentää voimia.
Vinssit helposti verkkokaupasta
Vinssit ostat verkkokaupasta edullisesti ja nopeasti! Monta hyvää syytä tilata netistä: halpa hinta ja monipuoliset valikoimat - ja verkkokauppa on aina auki! Samalla voit tarkistaa myös muut tarjoukset ja alennustuotteet virtasenkauppa.fi -verkkokaupasta: työkalut, tarvikkeet, kemikaalit, koneet ja paljon muuta näppärästi netistä.