Vinssit eli vintturit
Julkaistu: 28.02.2023Vinssi – toiselta nimeltään vintturi – on nostamiseen tai vetämiseen käytettävä laite. Yksinkertaisemmillaan tämä nosto- tai vetolaite käsittää pyörän sekä sen ylsi kulkevan köyden – monimutkaisimmat vinssit koostuvat useista pyöristä, jotka on ketjutettu vaihteistoksi. Vinsseissä käytetään tavallisesti teräsveijeria, joka on kestävä ja takaa vakaan ja turvallisen käytön.
Vinttureita on monenlaisia, moniin erilaisiin töihin. Niitä käytetään autojen, mönkijöiden, veneiden ym. siirtämisiin ja vetämisiin. Vinssejä käytetään paljon mm. teollisuudessa: kuormat ovat isoja ja painavia ja siirtotyötä on koko ajan. Rakennuksilla ja muilla työmailla käytetään vinttureita ja onhan nostokurkikin vintturi – hyvin monimutkainen sellainen.Vinssejä käytetään myös esimerkiksi laivoissa ja purjeveneissä ja nykyisin yhä useammin mönkijöiden ja autojen varusteena.
Toimintaan ja käyttöön vaikuttavia seikkoja
Vintturin tehtävä on siis kuorman nostaminen tai vetäminen vaijerin välityksellä. Vinssin toiminnan perustana on vääntömomentti, joka saadaan aikaan mekaanisen kammen, sähkömoottorin tai hydrauliikan avulla.
Vinssin maksiminostovoima on se kuorma, jonka vinssi pystyy nostamaan maasta ilmaan (kun vaijeria on rummulla 1 kerros). Kuorma pyörillä taas tarkoittaa sitä painoa, jonka vinssi pystyy vetämään kuorman ollessa pyörien päällä vaikkapa ajoneuvon päällä. Olosuhteet vaikuttavat tähän, joten kitka, pinnan kaltevuus, pinnan tyyppi (sora, hiekka, pehmeys) pitää ottaa huomioon. Vinssin nostovoimaan/vetovoimaan vaikuttaa myös se, kuinka paljon rummun ympärillä on vaijeria – teho ilmoitetaankin sen mukaan, että vaijeria rummun ympärillä on 1 kerros. Vaijerin ollessa kokonaan ulkona vetonopeus on hidas, veto tehokkain – jos vaijeria on enemmän rummulla, kerros kerrokselta voima vähenee, mutta vetonopeus kasvaa.
Teräsvaijeri vai synteettinen köysi
Hyvien lujuus- ja jousto-ominaisuuksien takia vinsseissä käytetään yleensä teräsvaijereita. Teräsvaijeri on vahva ja se kestää hankausta. Erityisesti hissi-, kaivos- ja kalastusteollisuuden vaatimuksiin teräsvaijerit sopivat parhaiten. Teräsvaijeri (eli teräsköysi) koostuu ohuista teräslangoista, jotka on punottu sydänlangan ympäri kerrokasittain. Punomistyyli, teräslangan halkaisija ja materiaalin kestävyys vaikuttavat köyden ominaisuuksiin ja lopputulos on luja ja taipuisa vaijerikokonaisuus.
Synteettistä vinssiköyttä (dyneemaköysi) käytetään myös, ja vaikka teräsvaijeri kuulostaakin itsestään selvältä vaihtoehdolta, kummallakin on puolensa: teräsvaijeri kestää paremmin rasitusta, mutta se on synteettistä köyttä painavampi; teräsvaijerin katkeaminen voi aiheuttaa hengenvaaran (vaijereihin on saatavissa rekyylinvaimentajia, jotka lisäävät turvallisuutta) - synteettinen köysi katkeaa turvallisesti; teräsvaijerin käyttöä varten tarvitaan hanskat – synteettinen kuluu helpommin (esim. kiviin), on kalliimpi ja UV-valo kuluttaa sitä eli vaatii tarkempaa huoltoa ja säilytystä. Synteettinen köysi on kevyt ja teräsvaijeria joustavampi, sen käsittely on helppoa ja se myös kelluu pinnalla. Käyttöolosuhteet vaikuttavat vaijerityypin sopivuuteen ja esimerkiksi veneilijöiden käyttöön sopii sähkövinssi, jossa on dyneemaköysi.
Vinssityypit
Vinssit jaetaan kahteen luokkaan: mekaanisiin sekä välittäjävoimalla toimiviin.
Mekaaniset vinssit ovat esimerkiksi käsi- tai akselivetoisia. Käsikäyttöisellä vintturilla pystyy esimerkiksi vetämään raskaankin veneen rantaan. Voimaa ei tarvitse paljon käyttää: vinssin kahvaa pyörittämällä pyöritetään pientä hammaspyörää, joka puolestaan välittää liikkeen isompaan hammaspyörään, joka pyörittää akselia, jonka ympärille vaijeri kiertyy. Näin vene nousee hitaasti, mutta helposti.Kahvaa pitää toki pyörittää nopeasti, mutta voimaa se ei paljon vaadi.
Välittäjävoimilla toimivia vinttureita ovat esimerkiksi sähkövinssit ja hydraulivinssit.
Sähkövinssiä tarvitaan esimerkiksi ajoneuvon siirtämiseen: sen avulla auto saadaan vedettyä ojasta tai autettua mutaan juutttunut kulkupeli liikkeelle. 12 V:n sähkövinssi sopii tällaiseen käyttöön.
Porakonevinssi toimii nimensä mukaisesti porakoneen avulla: kätevä vinssi on helppo kuljettaa akkuporakoneen kanssa ja sen avulla saa näppärästi hoidettua erilaiset veto-, siirto- ja nostotyöt.
Käsikäyttöiset liinavinssit/hihnavinssit/vetovintturit on tarkoitettu yleensä vain vetämiseen ja ne sopivat vaikkapa venetrailerin tai mönkijän varusteiksi. Vaijerivinssi on samantyyppinen, käsikäyttöinen vinssi, mutta soveltuu usein myös nostokäyttöön. On myös vinttureita, joissa voi käyttää joko vaijeria tai liinaa.
Vinssin valinta
Vintturin valintaan vaikuttaa tietysti se missä, milloin ja kuinka paljon vinssiä tarvitaan sekä kuinka isoja kuormia sillä pitäisi pystyä siirtämään. Veto- ja nostotarpesiin on omat vinssimääräykset eli vinssin valinta tpitää tehdä käyttötarpeen mukaisesti. Tarvittavat nosto- tai vetovoimat vaikuttavat tietysti valintaan. Huomioitavia ominaisuuksia ovat myös mm. moottorin teho, vaijerin pituus ja paksuus, vinssin mitat sekä kiinnitys, vetonopeus, käyttöolosuhteet, kaukosäätömahdollisuus ja kaukosäätimen toimintasäde. Käyttöäänikin saattaa olla ratkaiseva tekijä.
Vinssin kiinnityskohde täytyy siis myös ottaa huomioon: tarvitaanko vinssi autoon (ja minkälaiseen: maasto-, paketti-, lava-,...), pitääkö sen olla liikuteltava, tuleeko se teollisuuskäyttöön. Kohde vaikuttaa kiinnitystapaan ja vetokapasiteettitarpeeseen. Niinpä omaan autoon vinssiä ostettaessa vetokapasiteettitarve on helpompi määritellä kuin hinausauton vinssilta vaadittavat ominaisuudet. Kapasiteettitarpeen arvioinnissa auttaa yleisohje: kapasiteetin tulisi olla vetokohteen painoon varrattuna vähintään 1,5-kertainen – älä alimitoita! Tehoon vaikuttavat myös tilanne, maasto, vetokulma, kitka jne. Painon lisäksi myös esimerkiksi kuorman mitat pitää huomioida – esimerkiksi veneen pituus.
Mikäli vinssiä käytetään maastossa, laitteen vedenkestävyys tulee varmistaa: joittenkin vinssien kotelointi suojaa vain roiskeilta ja pölyltä, jotkut vintturit kestävät jopa veteen upotuksen (vesitiiveys vaikuttaa tietysti hintaankin). Vedenkestävyyden huomioinnissa kannattaa toimia samantyyppisesti kuin kapasiteettia miettiessä: vinssin käyttötarve ei useinkaan osu ihanneolosuhteisiin, joten vaikkapa autoon kannattaa hankkia vinssi, joka sopii hankaliinkin keleihin.
Langaton ohjaus lisää vinssin käytön turvallisuutta ja helpottaa tilanteen hallintaa, kun laitetta voi ohjata vaikkapa autosta tai muuten kauempaa. Johtojakaan ei tarvitse varoa. Joitakin vinssejä voi ohjata puhellinsovelluksen avulla. Langallinen ohjaus on käyttövarmempi: langattomassa akku saattaa loppua.
Vinssin käytön turvallisuuteen vaikuttavat myös automaattinen lukitus ja jarru. Enimmäiskuormavaatimukset kannattaa miettiä myös turvallisuuden kannalta, sillä ylikuormitus voi vaurioittaa niin vintturia kuin sen vaijeria ja käytön turvallisuus vaarantuu.
Usein vinssi hankitaan pelastamaan hankalasta tilanteesta ja silloin valinta pitää tehdä niin, että kapasiteetti ja säänkestävyys riittävät. Liian raskas vinssi taas on pienessä kohteessa epäkäytännöllinen – ja liian kalliskin. Muissa vinssihankinnoissa määrittely saattaa olla helpompaa, jos työkohde ja kuormitukset tiedetään. Vinsseihin saa myös erilaisia lisävarusteita.
Vinssityyppien käyttökohteita
Mekaaniset vinssit ovat toimintavarmoja. Tavallisesti vinssit kuitenkin ovat joko sähkövinsseja tai hydarulivinssejä. Sähkövintturi on hydraulista vintturia helpompi asentaa ja käyttää, mutta jos virtalähteenä on auton akku, toiminta riippuu akun latauksesta.
Hydraulivinssit ovat vahvimpia, mutta ne on vaikeampi asentaa. Niiden käyttö vaatii jatkuvasti käynnissä olevan moottorin. Vetonopeudeltaan sähkövinssit pärjäävät yleensä hydraulista paremmin mutta vetoaikaa rajaa moottorin ylikuumeneminen ja jäähdyttely. Kun vinssiä tarvitaan raskaampiin töihin, hydraulinen laite on kuitenkin nopeampi vaihtoehto, silllä sen käyttö voi olla jatkuvaa. Vaikka hydraulinen vinssi on kalliimpi ja hankalampikin, se on varmempi valinta erityisesti ammattikäyttöön.
Esimerkiksi mönkijään riittää yleensä sähkövinssi, jolla pystyy siirtämään 1000 kg kuorman. Mönkijäkäyttöön manuaalinenkin vintturi saattaa sopia mainiosti. Lopullinen valinta riippuu tietysti siitä, mitä vinssin avulla halutaan siirtää tai nostaa.
Sähkövinssi sopii myös veneen siirtelyyn. Jos suunnitelmissa on vaihtaa vene jossain vaiheessa isompaan, kannattanee hankkia vinssi, jota ei tarvitse päivittää uuden veneen oston myötä. Kauko-ohjain helpottaa myös työskentelyä ja veneenkin lasku sujuu ilman apuvoimia, jos käytössä on kauko-ohattava sähkövinssi.
Mekaaniset tukkivinssit sopivat jopa 3000 kg kuormien siirtoon, mutta vahvimmat vintturit ovat hydraulivinssejä (jopa 8000 kg kuorman nostoon ja siirtoon). Iso vetokapasiteetti tekee laitteesta myös painavan ja melko kalliin, mutta metsätöissä sellaista tarvitaan. Pitkä vetokaapeli helpottaa työskentelyä vaikeakulkuisessa maastossa ja tukit voidaan raahata pois hankalista paikoista ja kuormata sitten helpommassa paikassa. Kapasiteetti, paino ja esimerkiksi radio-ohjattavuus nostavat vinssin hintaa.
Pienimmillä 12 V sähkövinsseillä voi siirtää maksimissaan noin 1000 kg kuorman ja nämä vintturit maksavat halvimmillaan alle 100 €. 24 V sähkövinssit ovat kalliimpia – virtaa ne kuluttavat n. 50% vähemmän kuin 12 voltin vintturit. Isoimpien 24 V vinssien siirtokapasiteetti on n. 5500 kg. Vaikka 230 V sähkövintturit ovat kalliimpia kuin 12 V laitteet, niillä pystyy siirtämään vain muutamien satojen kilojen kuormia.
Sähkövinssi on kätevä, mutta ennen ostopäätöksen tekoa kannattaa miettiä, mistä vinssin käyttöön saadaan virtaa. 12 V sähkövintturi saa virran auton akusta – mutta akku lisää laitteen painoa ja vaatii tilaa. 24 V sähkövintturi sopii ajoneuvoihin, joissa on 24 V sähköjärjestelmä. Mikääli 230 V sähkövinssi vaatii verkkovirtaa, pistorasian pitäisi olla melko lähelllä laitetta – ja se ei ole todennäköistä esimerkiksi veneenlaskupaikalla. Mahdollisimman pitkä ulkojatkojohto on siis 230 V sähkövinssin ehdoton lisävaruste!
Vinssit liittyvät myös turvallisuuteen, joten turvallisuusmääräykset ja -hyväksynnät pitää ottaa huomioon niiden valinnassa, suunnittelutyössä sekä asentamisen yhteydessä.
Vinssin vaijerin tulee sopia käyttötarkoitukseen: vetoon ja nostoon on omat vaijerirakenteet. Vaijerin paksuus ei siis ole suoraan verrannollinen sen kestävyyteen: halkaisijaltaan ohuempi vaijeri saattaa olla vetolujudeltaan paksumpaa kestävämpi. Vaijerivalmistajien taulukoista löytyy tarkempaa tietoa siitä minkälaisiin oloihin erilaiset vaijerit sopivat.
Tutustu siis vinttureiden käyttötarkoitukseen, kapasiteettiin ja muihin ominaisuuksiin ennen valintaa.
<< Edellinen
Hiljainen aggregaatti asuntovaunuun tai matkailuautoon
Seuraava >>