Loisteputki vai LED-valoputki?

Julkaistu: 11.10.2022

Loisteputki vai LED-valoputki – edut, käyttökohteet, huomioitavat asiat

LED-valoputket

LED-valoputki, jota kutsutaan myös nimellä LED-loisteputki, on vaihtoehto perinteiselle loisteputkelle. LED-valoputkissa ei käytetä loisteainetta, vaan valo tulee LED-komponenteista – valoputki on siis parempi ja oikeampi nimitys tälle uudentyyppiselle valonlähteelle.

LED-valoputkia käytetään enimmäkseen korvaamaan G13-kantaisten loisteputkivalaisimien T8-loisteputket.


LED-valoputket kuluttavat vähemmän energiaa kuin loisteputket ja ne ovat myös pitkäikäisempiä, ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia. LED-valoputkia voidaan käyttää monenlaisissa kohteissa.

 

LED-valoputkien rakenne ja ominaisuudet


Tavallisesti LED-valoputkissa on suuri määrä pien- tai keskiteholedejä, joiden avulla valontuotto ja lämmönjohtuminen saadaan tasaiseksi koko valoputken pituudella. Valonlähteen toimintalämpötila on perinteisiä valaistustekniikoita matalampi: LED-valoputki tuottaa perinteisiä loisteputkia vähemmän lämpöä.


LED-valoputket ovat siis energiapihejä ja pitkäikäisiä. Yksi tärkeä ominaisuus on valon suunnattavuus: kapeammalla keilalla valoputken valovirta ohjautuu tehokkaammin valaistavaan kohteeseen. Suunnattavuus- ja valotehokkuusominaisuuksien ansiosta LED-valoputkilla saavutettava valaistusvoimakkuus on vastaava kuin muilla valaistustekniikoilla – mutta sähköä kuluu vähemmän.


LED-valoputket valmistuksessa käytetään tavallisesti kestävää muovia ja alumiinia. Pirstaloitumisvaaraa ei siis ole. LED-valoputkien tuotekehitystyö on jatkunut ja ollut nopeaa. LED-loisteputkien valotehokkuus on kasvanut huomattavasti niistä ajoista, kun ensimmäisetvaloputket tulivat markkinoille. LED-valoputket ovat SER-kierrätettävää sähköelektroniikkajätettä – kuten muukin kodin elektroniikka.


Loisteputki LED-valoputkeksi – miksi, miten ja mitä pitää huomioida


Pitkäikäiset ja vähän energiaa kuluttavat LED-valoputkia (energialuokka A++) sopivat monenlaisiin kohteisiin. LED-valoputken käyttöikä on 15 000 - 50 000 tuntia, kun taas perinteinen loisteputki kestää käytössä n. 10 000 tuntia. LED-valoputket ovat myös turvallisia ja ympäristöystävällisiä ja valo syttyy nopeasti – ja välkkymättä (LED-loisteputki sopii siis myös liiketunnistimen kanssa käytettäväksi). Silmät eivät rasitu, kun valo ei välky. Valoteho säilyy muuttumattomana eikä vähene kuten loisteputkille käy niiden vanhetessa. On siis monta hyvää syytä vaihtaa loisteputket LED-valoputkiksi.


LED-valoputket sopivat niin kotikäyttöön kuin yritystiloihin. Kotona niitä voi käyttää vaikkapa varastossa tai harrastetilassa. LED-valoputkia käytetään toimistoissa, liikkeissä ja rakennusten aulatiloissa. Niillä saadaan hyvä yleisvalaistus tuotantotiloihin, varastoihin ja myymälöihin.


Valaisimen tyyppi ja LED-valoputken vaihto


Loisteputkivalaisimen tyyppi vaikuttaa vaihdon helppouteen: osaan valaisimista vaihdon voi tehdä itse – osa valaisimista on sen tyyppisiä, että kytkentään tarvitaan ammattilainen.


Usein vaihto onnistuu helposti irrottamalla vanha loisteputki ja asentamalla sen tilalle LED-valoputki. LED-valoputken mukana tuleva sytytin asennetaan ja tämän työn saa tehdä itse tuoteohjeiden mukaisesti. Koska LED-valoputki toimii eri tavalla kuin loisteputki, tarvitaan uusi sytytin (käytännöllisesti katsoen oikosulkupala). Loistaputkessa on kaasua ja sen sytyttää sähköpurkaus. Kuristin, joka rajoittaa sähkövirran määrää, saa jäädä paikoilleen, mutta vanha sytytin pitää vaihtaa LED-valoputken mukana tulevaan sytyttimeen. Jos kuristin halutaan poistaa – poisto parantaisi paloturvallisuutta ja vähentäisi tehohäviötä – työhön tarvitaan sähköalan ammattilainen.

Valaisin, jossa on kaksi loisteputkea, on vaativampi tapaus. Tällaisissa valaisimissa loisteputket on tavallisesti kytketty sarjaan eivätkä LED-valoputket toimi niissä oikealla tavalla – toinen putki palaisi kirkkaammin kuin toinen. Kytkentä pitäisi muutta rinnankytkennäksi ja tähän työhön tarvitaan sähköalan ammattilainen. Tällaiset loisteputkivalaisimet kannattaa vaihtaa uusikdi LED-valoputkivalaisimiksi.


Uudemmissa loisteputkivalaisimissa oleva elektroniikka estää normaalien LED-valoputkien toimimisen niissä. Nykyisin on jo saatavissa LED-loisteputkia, joita voi tämäntyyppisissäkin valaisimissa käyttää.


LED-valoputken valinta


Loisteputken tilalle tulevan LED-valoputken valinnassa pitää siiis ottaa huomioon valaisimen tyyppi ja tekniikka sekä mahdollinen asennus- ja muutostyö. Ja joskus kannattaakin vaihtaa koko valaisin.
LED-valoputkia hankkiessa pitää siis tarkistaa valoputken sopivuus valaisimeen. Valoputken tulee olla oikean pituinen ja valotehon tilaan ja käyttöön sopiva. Myös valon värilämpötila vaikuttaa valintaan.
Aikaisemmin vertailtiin wattimääriä (W), jotka kuvaavat sähkönkulutusta. Luumenit (lm) kertovat lampun tuottaman valon määrän. 60 W hehkulamppua vastaa n. 800 luumenin led. LED-valoputkien tuottama valomäärä on tavallisesti 3000...4000 luumenia. Valon värilämpötilaa puolestaan ilmaisee kelvinien (K) määrä: korkea K-arvo kuvaa sinertävää ja kylmää valoa, matala puolestaan lämmintä. Päivänvaloa vastaa 5000...6500 K led. Mikäli valaistavassa tilassa on myös muita valaisimia, valitse LED-loisteputki, jonka värilämpötila sopii niiden kanssa.


LED-valoputken asentaminen


LED-valoputki on siis tietyissä tapauksissa mahdollista asentaa itse, mutta joskus taas asennustyöhön tarvitaan sähköalan ammattilainen Oikeanlaisen valoputken valintaan pitää paneutua. Vanhat loisteputket olisi mukava vaihtaa pitkäikäisiin ja energiatehokkaisiin LED-valoputkiin heti kun ne lakkaavat toimimasta, mutta aina vaihto suoraan vanhan loisteputken paikalle ei onnistu. LED-loisteputkiin ja mahdollisiin asennuksen yhteydessä tehtäviin valaisimen muutostöihin saattaa liittyä monenlaisia turvallisuusriskejä, Jos muutostöitä pitää asennuksen yhteydessä tehdä, tarvitaan työhön sahköalan ammattilainen. LED-valoputkia käytetään yleensä korvaamaan T8- ja T5-loisteputkia G13- ja G5-kantaisissa valaisimissa. Helpoin ja turvallisin ratkaisu olisitietysti hankkia LED-valoputkia varten suunniteltu valaisin.


LED-valoputkityypit ja asennuksessa huomioitavaa
LED-valoputkia on kahta eri tyyppiä: retrofit-LED-valoputket sekä LED-valoputkimuutossarjat (eli conversion kits). Retrofit-valoputkien asentaminen vanhaan loisteputkivalaisimeen ei vaadi muutostöitä.
Huomioi lamppua valitessasi valmistajan ilmoittamatputkimallia koskevat ja valaisinkohtaiset rajoitukset!


Retrofit-LED-valoputken käyttöön soveltuvissa loisteputkivalaisimissa on yleensä magneettinen virranrajoitin (kuristin). Tällaisessa valaisimessa loisteputki välähtää valaisinta sytytettäessä pari kertaa. Jos valaisimessa on kuristin, se tulee vaihtaa LED-valoputkea asentaessa led-sytyttimellä (oikosulkupala). Tätä korvaustyötä ei katsota valaisimen rakenteen muutostyöksi ja sen siis voi tehdä ilman ammattilaisen apua. Mitään muita muutoksia valaisimeen ei vaihdon yhteydessä tarvitse tehdä – valaisin on myös tarvittaessa mahdollista palauttaa loisteputkikäyttöön.


Saatavilla on myös elektronisten liitäntälaitteiden kanssa toimivia LED-valoputkia ja ne voidaan asentaan valaisimeen sellaisenaan.


Tuotteen CE-merkintä varmistaa retrofit-LED-valoputken täyttävän EU:n asettamat turvallisuuteen, sähkömagneettiseen yhteensopivuuteen sekä ympäristöön liittyvät vaatimukset.
Joskus myös retrofit-LED-valoputkia asennettaessa halutaan tai joudutaan tekemään valaisimen muutostöitä – tai kun käytetään muita erikseen myytäviä LED-valoputkia (LED-valoputkivalaisimiin suunnitellut ensiasennusvaloputket jne.)


Tehohäviöitä voidaan vähentää poistamalla magneettiset liitäntälaitteet. Tehokerroin paranee poistamalla kompensoitikondensaattorit. Jos tällaisia muutostöitä tehdään, alkuperäisen valaisinvalmistajan vastuu loppuu ja muutostyön tekijä on sen jälkeen vastuussa valaisimen turvallisuudesta ym. Vaatimuksista. Valaisimen merkinnät tulee myös korvata uusilla, muutostyön tekijän merkinnöillä ja yhteystiedoilla. Ja muutostyön tekee tietysti ammattitaitoinen sähköasentaja!


LED-valoputkimuutossarjojen (conversion kits) asennustyössä alkuperäistä loisteputkivalaisinta ja sen komponentteja muutetaan ja tämän muutostyön tekemiseen tarvitaan aina sähköalan ammattilainen. Muutostyön tehnyt asentaja varmistaa ja todentaa asennuksen turvallisuuden – valaisimen alkuperäinen valmistaja ei ole enää muutostyön jälkeen vastuussa valaisimen turvallisuudesta ja muista ominaisuuksista eikä tuotteen CE-merkintä ole muutostyön jälkeen enää voimassa. Sähköasentaja puolestaan lisää muutettuun valaisimeen merkinnän, josta käy ilmi, että tuote on mutettu LED-valoputkikäyttöön. Uusi arvokilpi sekä muutostyön tekijän yhteystiedot pitää myös kiinnittää muutettuun valaisimeen.


Muutossarjapaketissa on mukana kaikki tarvittava: liitäntälaittaat ja ohjauselektroniikka, johdotus, lampun pitimet ja tarvittavat asennus- ja testausohjeet. Ja koska asennuksessa alkuperäisen loisteputkivalaisimen rakennetta muutetaan, on asennus luvanvaraista työtä, jonka see tehdä vain sähköalan ammattilainen!


Muutostöitä tehdessä pitää aina varmistaa, ettei muutos missään tilanteessa vaaranna turvallisuutta. Sähköasentaja pystyy ennakoimaan mahdolliset ongelmat – esimerkiksi loisteho + kokonaisvirran kasvu => johtimien lämpeneminen - ja löytämään oikean asennusratkaisun.

Tutustu aina huolellisesti ohjeisiin! Lisätietoa määräyksistä ja velvollisuuksista saat esimerkiksi Tukesin sivuilta.


<< Edellinen

Valmista autosi talvea varten

Valmista autosi talvea varten

Seuraava >>

Sähköauton lataaminen

Sähköauton lataaminen