Invertteri - opas sopivan jännitemuuntimen valintaan
Julkaistu: 24.01.2023Invertterit
Invertteri eli vaihtosuuntaaja on tasavirtaa vaihtovirraksi muuntava laite eli se muuttaa esimerkiksi 12 voltin (tai 24V) tasavirtajännitteen 230 voltin vaihtovirtajännitteeksi. Invertterien avulla on siis mahdollista käyttää seinäpistokkeesta ladattavia laitteita vaikkapa autossa tai veneessä. Invertteristä käytetään myös nimiä muunnin tai jännitemuunnin.
Invertteritekniikat
Invertterityyppejä on kolme:
- Siniaaltoa tuottava invertteri on paras vaihtoehto ja sen avulla saadaan samanlaista sähköä kuin tavallisesta pistorasiasta eli se sopii mille tahansa verkkovirtaa käyttävälle laiteelle.
- Modifioidun siniaallon avulla saatava sähkö on lähes samanlaista kuin kotipistorasiasta saatava sähkö ja sen avulla melkein kaikki laitteet toimivat ilman ongelmia. Sopii siis perustason sähkölaitteille.
- Kanttiaaltoa ( sakara-aalto, neliöaalto) tuottava invertteri on halvin invertterityyppi – kaikki laitteet eivät sen tuottaman sähkön avulla välttämättä toimi.
Siniaaltoinvertteri on siis varmin valinta eikä hintakaan nykyisin ole paljon kalliimpi muihin invertterityyppeihin nähden.
Mihin invertteriä käytetään
Jännitemuuntimet siis mahdollistavat sähkölaitteiden käytön ja lataamisen autoillessa, veneillessä tai vaikkapa mökillä aurinkosähköjärjestelmän tuottamalla virralla. Niiden avulla saadaan sähköä esimerkiksi läppärin käyttöön, television katsomiseen, valaistukseen (max 1000W) sekä keittiön laitteisiin (kahvinkeittimet, leivänpaahtimet, uuni ja mikro, jääkaappi ja pakastin ym.) sekä ladataan puhelimen tai sähkötyökalujen akut.
Invertteri on näppärä lisävaruste, kun verkkovirtaa ei ole saatavilla, mutta akkuja pitäisi ladata tai saada vaikkapa kahvinkeitin käyttöön.
Tutustu huolellisesti käyttöohjeeseen ja tarkista esimerkiksi käyttöä koskevat rajoitukset ja ojjeistus (liitettävien laitteiden määrä, teho ym.).
Invertterin valinta - kuinka tehokkaan ja minkä tyyppisen invertterin tarvitsen?
Valinta on helppoa, jos jännitemuunninta tarvitaan vain yhden laitteen käyttöä varten: tarvitaan invertteri, jonka teho on suurempi kuin käytettävällä laitteella. Tavallisesti tehon pitäisi kuitenkin riittää useamman laitteen käyttämiseen. Tehon pitäisi tällöin olla vähintään 20-30 % suurempi kuin käytettävien laitteiden yhteenlaskettu teho. Mieti myös, riittääkö peruspistoke vai tarvitaanko myös USB-ulostulo.
Alle 500W teho sopii yleensä esimerkiksi läppärin tai muiden akkujen lataamiseen, television ym. viihde-elelktroniikkalaitteiden käyttämiseen sekä valaistukseen. Jos tehoa on 500-1500 W, myös pienten keittiökoneiden käyttö onnistuu (sähkövatkain, pieni kahvinkeitin, pieni mikro). Ja jääkaappia toiminnan varmistamiseksi tarvitaan vähintään 1500-wattinen jännitemuunnin. Muita 1500-2500W tehoa vaativia keittiön laitteita ovat esimerkiksi normaalit kahvinkeittimet ja mikroaaltouunit sekä vaikkapa vedenkeitin. Yleensä invertterin avulla esimerkiksi mikroa ja kahvinkeitintä ei voi käyttää samanaikaisesti – kannattaa ottaa huomioon.
Sähkömoottorikäyttöiset laitteet - jääkaapit, pölynimurit, vesipumput, moottorisahat, ,pensasleikkurit, sirkkelit jne. - tarvitsevat yleensä huomattavasti enemmän virtaa latauksen alussa, joten invertterin teho pitää mitoittaa käynnistystilanteen mukaan. Ennen hankintaa pitääkin miettiä, mitä laitteita sen avulla käytetään, tarkistaa tyyppikilvestä nimellisteho ja huomioida, että jännitemuuntimen pitäisi kestää jopa 2-4 kertaa laitteen tehoksi ilmoitettua suurempi tehontarve. Esimerkiksi jääkaapin tyyppikilven mukaan laitteen tehonkulutus on 200W, mutta se ei välttämättä käynnisty 600W invertterin avulla, vaan toiminnan varmistamiseksi kannattaa hankkia 1500W invertteri.
Kaikkia herkimpiä sähkölaitteita ei voida käyttää modifioitua eli muokattua siniaaltoa tuottavan jännitemuuntimen avulla. Ennen invertterin hankintaa kannattaakin tarkistaa käyttöohjeesta laitteen käyttöjännitevaatimukset eli tuleeko käyttöjännitteen olla puhdasta siniaaltoa. Monia terveyteen liittyviä laitteita ei voi käyttää muokattua siniaaltoa tuottavien laitteiden kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi uniapnean hoidossa käytettävät CPAP-laitteet. On myös tavallisempia sähkölaitteita, joitten lataaminen ei onnistu muokatun siniaallon avulla: mm. sähköhammasharjat.
Loisteputkivalaisimetkin vaativat toimiakseen siniaaltoinverttimen. Siniaaltoa tuottavia jännitemuuntimia käytetään ambulansseissa ja poliisiautoissa ja muussa viranomaiskäytössä takaamassa herkkien elektronisten laitteiden toiminta (esim. Happilaitteet).
Siniaaltoinvertterejä suositellaan herkille sähkölaitteille: kannettaville tietokoneille, laadukkaille audiolaitteille ja videolaitteille, pelilaitteille, langattomien työkalujen latureille, mittauslaitteille, keittiölaitteille, laitteille, joissa on useita nopeusasteita, parranajokoneille, happirikastimille jne.
Modifioitua siniaaltoa tuottavat jännitemuuntimet riittävät yleensä peruskäyttöön – esimerkiksi autokäyttöön vaikkapa lomareissua varten. Autokäyttöön tarkoitettujen invertterien teho on yleensä 100-300W.
Invertteri, jossa on ylikuormitus- ja ylikuumenemissuoja , on turvallinen käyttää. Joissakin laitteissa on myös suoja väärinkytkennän varalle, ylijännitesuoja ja oikosulkusuojaus.
Invertterin asennus ja käyttö
Invertteri tulisi asentaa mahdollisimman lähelle akkua – näin minimoidaan häviöt tasavirtajohdoissa. Kytkennät tehdään huolellisesti ja käyttöohjeen mukaisesti.
Jännitemuunnin kannattaa sammuttaa esimerkiksi yöksi tai kun sitä ei käytetä: lepotilassakin laite kuluttaa virtaa ja tyhjentää akkua – invertterin elinikäkin pitenee, kun sen sammuttaa silloin, kun sitä ei käytetä. Etäohjauspaneeli tai kaukosäädin helpottaa invertterin käyttöä.
Akku
Invertterillä kannattaisi olla oma akku, jotta sen käyttö ei tyhjentäisi sellaista akkua, johon on kytketty lämmitys, auton käynnistys tai muita kriittisiä toimintoja.
On hyvä muistaa, että akun todellinen kapasiteetti on yleensä n. 60% ilmoitetusta Ah-lukemasta. Jos esimerkiksi akun kapasiteetiksi on ilmoitettu 100 Ah, todellinen kapasiteetti onkin 60Ah. Invertterin hyötysuhde puolestaan on n. 90%. Kun käytetään jännitemuuntimella kahvinkeitintä (ottoteho 1000W), invertterin tarvitsema teho on 1100W ja akusta tarvitaan tällöin virtaa n. 92 A (1100W/12V). Akun kestoksi saadaan tässä tapauksessa 39 minuuttia (60Ah/92A).
Akun kapasiteetti siis määrittää sen, miten kauan jännitemuunnin pystyy syöttämään virtaa sähkölaitteille ja kuinka hyvin laitteet toimivat. On siis käytettävä akkua, jonka kapasiteetti on riittävä. Tavallisesti tehokkain vaihtoehto on AGM-tyyppinen akku.
Häiriötilanteet
Tavallisesti lähes kaikki sähkölaitteet toimivat invertterin kanssa samalla tavalla kuin seinäpistokkeesta saatavan virran kanssa. Invertteri on suojattu siten, että siitä ei aiheutuisi juurikaan häiriötä televisiosignaaleille, mutta jos signaali on heikko, häiriöitä voi esiintyä (näytön poikki kulkevat viivat). Kokeile seuraavia toimenpiteitä häiriön korjaamiseen: lisää invertterin ja television, antennin ja kaapeleiden välistä etäisyyttä ja/tai säädä niiden asentoa ja/tai käytä parempaa antennia, jotta televisiosignaali olisi mahdollisimman vahva ja käytä suojattua antennikaapelia, jos mahdollista.
Radiossa tai audiojärjestelmissä kuuluva surina, kun virtalähteenä käytetään invertteriä, johtuu vähemmän laadukkaiden AM/FM-radioiden tai stereojärjestelmien riittämättömästä sisäisen tehonsyötön suodatuksesta. Mikäli pienestä surinasta haluaa päästä eroon, ratkaisu on yleensä uuden audiolaitteen hankinta ja varmistaa, että siinä on laadukkaampi suodatin.
Ongelmatilanteet
Jännitemuuntimen käytön ongelmatilanteissa tarkista käyttöohjeesta, miten pitää toimia.
Invertteri voi sammua ylikuumenemisen tai ylikuormituksen takia.
Onko sulake palanut, mikäli 230 V jännitettä ei tule. Jos taas akkujännite on matala, invertteri sammuu – poista kuormitukset ja lataa akku. Tee samoin, jos akkujännite on matala, eikä 230V lähtöjännitettä ole – invertteri käynnistyy uudelleen, , kun jännite on tarpeeksi suuri. Mikäli akkujännite on liian korkea, lataaminen tulee keskeyttää heti ja tarkistaa laturi. Ylikuormitus- tai oikosulkutilanteessa, kuormitukset pitää poistaa välittömästi. Odota ja käytä pienempää kuormitusta. Jos vaihtosuuntaajan sisäinen lämpötila on liian korkea, anna laitteen jäähtyä ja varmista ilman kiertäminen jännitemuuntimen ympärillä. Vähennä kuormitusta ja varmista, ettei ympäröivä lämpötila on liian korkea. Tarkista, tarvitseeko tuuletinta puhdistaa. Älä peitä ilmanottoaukkoja.
Katso tarkemmin käyttöohjeesta!
<< Edellinen
Akkulaturit ja apukäynnistimet
Seuraava >>