Halkomakoneen eli klapikoneen osto-opas - Lue vinkit
Julkaistu: 25.03.2021Halkomakone eli klapikone tulee tarpeeseen, jos omistat esimerkiksi puulämmitteisen talon. Mökeillä sekä saaressa olevilla taloilla puulämmitys on todennäköisin vaihtoehto. Silloin halkomakoneet ovat lyömätön apu puun pilkkomisessa.
Halkomakone valitaan sen mukaan, miten nopeasti puita pitää pilkkoa, tai miten suuria rungot ovat. Joskus tehon tarvitsee riittää vain ohuempien runkojen pilkkomiseen. On otettava huomioon myös se, onko saatavilla sähköä vai tarvitseeko halkomakone muunlaisen voimanlähteen toimiakseen. Lisäksi saatavilla on traktorikäyttöisiä halkomakoneita, jotka saavat loppumattomat voimansa traktorien hydrauliikkajärjestelmistä.
Erilaiset tekniikat
Markkinoilla olevat klapikoneet toimivat pääosin hydraulisesti, mutta saatavilla on myös malleja joissa itse työ tapahtuu vauhtipyörän avulla. Useimmat pikahalkomakoneet toimivat juurikin vauhtipyörällä jolla sylinterin liikkeestä saadaan nopeampi. pikahalkomakoneiden työstönopeus on jopa kuusi kertaa tavallista hydraulista halkomakonetta nopeampi. Itse työ ei kuitenkaan nopeudu samassa suhteessa, koska puiden nosto pilkottavaksi ja työpöydän puhdistus vievät edelleen saman ajan työväeltä.
Suurin osa laitteista toimii vaaka-asennossa, mutta saatavilla on myös pystymallisia koneita, sekä koneita jotka kääntyvät vaaka- tai pystyasentoon. Näiden välillä tehtävä valinta on lähinnä makukysymys.
Voimanlähteet
Voimanlähteinä klapikoneissa voivat toimia sähkö, polttoaine tai traktori. Kotikäyttöön yleisimmät mallit toimivat helposti sähköllä joka käyttää hydraulipumppua tai vauhtipyörää. Tällaiset laitteet ovat toki riippuvaisia sähkönsaannista, eikä jatkojohtojakaan voi vetää loputtomiin suhteellisen suuren hetkellisen virrankulutuksen vuoksi. Paikkoihin joissa ei sähköä ole helposti saatavilla, löytyy polttomottorikäyttöisiä koneita. Ne toimivat paikasta riippumatta ja vaikka suoraan metsässä tai mökkiolosuhteissa. Järeimmät laitteet kytketään suoraan traktoriin, joissa ne saavat voimansa suoraan laitteen hydrauliikkajärjestelmästä.
Klapien pituus
Halkomakoneiden yksi tärkeimpiä kriteereitä on kidan koko, eli kuinka suuri pölkky mahtuu halkaistavaksi. Perusmallit lähtevät hiukan yli 50 cm pituudesta joka riittää reiluillekkin klapeille. perinteisiä halkoja tekeville on olemassa omat mallinsa joissa maksipituudet ylittävät jopa metrin.
Mikä on käyttötarkoitus?
Halkomakonetta ostaessa kannattaa pohtia, käytetäänkö konetta satunnaisten takkapuiden pilkkomiseen vai onko kyseessä suurempikin käyttö, kuten esimerkiksi omakotitalon ympärivuotinen puulämmitys. Silloin tärkeää on halkomakoneen tehokkuus ja nopeus. Isommasta koneesta ei oikeastaan koskaan ole haittaa töitä tehdessä, mutta se tuo vakautta ja tehoa työskentelyyn. Laitteen liikuttelu kannattaa myös ottaa huomioon oikeaa mallia valittaessa. Kunnolliset renkaat tekevät painavan koneen siirtelystä helppoa varaston ja klapipinon välillä.
Lisävarusteet
Joihinkin klapikoneisiin on mahdollista lisätä mallikohtainen ristihalkaisuterä. Ristihalkaisuterä pilkkoo pölkyn neljään osaan, kun taas vakioterä vain puolittaa sen. Ristihalkaisuterä siis tuplaa työstönopeuden kunhan puu on tähän soveltuvaa. Sähkökäyttöisten klapikoneiden jatkojohtoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Liian ohut johto rajoittaa laitteen virransaantia ja saattaa vahingoittaa sitä. Käytä siis aina vähintään 2.5mm johtimilla olevaa kaapelia! Polttomoottorikäyttöisiin koneisiin suositellaan käytettäväksi pienkonebensiiniä joka palaa puhtaammin eikä pakokaasut häiritse talkooväkeä.
Tässä valikoimamme suosituimpia halkomakoneita:
<< Edellinen
Momenttiavaimet
Seuraava >>